Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

Aikido

 

Aikibudo is een moderne vechtkunst, die geworteld is in eeuwenoude tradities van de Japanse Samurai. Het is een bijzondere zelfverdedigingskunst waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de kracht van de tegenstander.

De aanval van een tegenstander (bijv. een slag of stoot) wordt niet afgeweerd of geblokkeerd, maar door middel van een lichaamsverplaatsing ontweken en doorgevoerd. Hierdoor ontstaan cirkelvormige bewegingen, waarmee de energie van de aanval tegen de aanvaller zelf kan worden gebruikt. Doordat je gebruik maakt van de kracht van de tegenstander, hoef je niet groot of sterk te zijn om een aanvaller de baas te kunnen zijn. Het doel is de aanvaller uit balans te brengen, waarna hij kan worden geworpen of door middel van een klem onder controle kan worden gebracht
.

Het beoefenen van een ‘krijgskunst' - in het Japans ‘budo' - gaat echter verder dan enkel het aanleren van vechttechnieken. ‘Aiki' staat namelijk ook voor het streven om in harmonie met onszelf en onze omgeving te komen. Het bijzonder van aikibudo is, dat het deze meer ‘spirituele' kant verenigt met de oorspronkelijke principes van de klassieke krijgskunst. Door de vloeiende en circelvormige bewegingen oogt het zeer gracieus. Maar de technieken zijn tegelijkertijd uitermate effectief. De beoefenaar leert zich te verweren tegen allerlei aanvallen en in allerlei situaties: slagen, stoten, schoppen, pakkingen, meerdere aanvallers, gewapende aanvallers enz. Ook leert de aikibudo-beoefenaar verschillende wapens, zoals de boken (het houten samuraizwaard), te hanteren.


Aikibudo is een zuivere verdedigingskunst en kent daarom geen wedstrijden. Plezier in het samen bewegen en respect voor elkaar vormen de basisingrediënten van iedere aikibudoles. Blessures zijn dan ook een uitzondering.
Door de vele verschillende speciale oefenvormen en de grote verscheidenheid aan technieken is iedere les ook weer anders. Aikibudo gaat daarom nooit vervelen en kan tot op gevorderde leeftijd worden beoefend.

Door het gebruik van klemmen is aikibudo minder geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar.
Er wordt lesgeven op beide TMS sportlocaties.

Meer informatie over aikido op locatie Amersfoort is te vinden op http://www.mumonkan.nl/